PALVELUT
Synnytykseen valmistautuminen
Synnytyksen jälkeen
Alkuraskauden ultraäänitutkimus
(6-12 rv)
Kun raskaustesti näyttää positiivista, mielessä myllertää usein
lukuisia kysymyksiä. Vastaanotolla kätilön kanssa ei mikään
kysymys ole turha tai liian pieni kysyttäväksi. Alkuraskauden
ultraäänitutkimukseen voi tulla rv 6+0 jälkeen. Aina raskauden kesto ei ole täsmällisesti tiedossa ja tästä syystä parhain tilaisuus tulla ensimmäiseen alkuraskauden ultraäänitutkimukseen on rv 6+3 jälkeen.
Ensimmäiset sydämensykkeet voidaan nähdä raskauden ollessa
noin rv 6+3. Tämä saattaa olla vanhemmille jännittävä ja herkistävä näky. Tässä vaiheessa kätilö voi jo nähdä monta tärkeää asiaa
muun muassa sen, että raskaus kehittyy oikeassa paikassa eli kohtuontelossa. Raskauden kesto voidaan määritellä varhaisessa
vaiheessa tarkasti ja siten ensimmäinen seulontakäynti neuvolaan
osataan varata oikealle raskausviikolle. Samoin nähdään, onko sikiöitä yksi tai useampi. Näin useampi äiti saadaan monikkoraskauden tullessa esiin turvallisesti seurannan piiriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Tutkimuksen päätteeksi saatte mukaanne tulostettuja ultraäänikuvia ja lisäksi halutessasi kuvia ja videoita myös suoraan puhelimeenne.
(hedelmöityksestä 4 viikkoa) sikiö on noin 5 mm kokoinen. Pieni sydän aloittelee toimintaansa ja käynnistyy viimeistään rv 6+3.
(hedelmöityksestä 5 viikkoa) sikiö on jo
noin 10 mm pituinen.
(hedelmöityksestä 6 viikkoa) voidaan ultraäänessä nähdä kehittyviä raajoja ja satunnaista liikehdintää. Päässä näkyy muodostuvat aivokammiot ja selkäranka alkaa hahmottua.Virtauksella usein nähdään myös
kehittyvä napanuora. Sikiö on noin 15 mm.
(hedelmöityksestä 7 viikkoa) on sikiön pituus jo yli 20 mm. Raajat erottuvat selkeästi ja liikkeet ovat jo varsin näkyviä.
Kun raskausviikkoja on 10 + voi potkivissa jaloissa näkyä jo
varvasrivistö ja vilkuttavissa käsissä sormet. Raskausviikolla 10 vauvan kasvu ylittää n. 30mm pituuden. Syke kuuluu
varsin nopeana ja ultraäänitutkimuksessa saatetaan nähdä jo
hellyyttävää tanssia samalla, kun seuraamme sikiön kasvun kehittymistä.
Alle 10 raskausviikon ultraääni tehdään yleensä vaginaalisesti.
Tällöin saadaan tarkempi näkymä kohtuun kuin vatsanpeitteiden päältä. Tutkimuksen päätteeksi saat mukaasi tulostettuja ultraäänikuvia muistoksi.
Toisinaan ultraäänitutkimuksessa huomataan, ettei raskaus ole kehittynyt odotetulla tavalla. Epäily mahdollisesta keskeytyneestä raskaudesta herättää vanhemmille usein voimakkaita tunteita ja paljon kysymyksiä. Vastaanotolla saatte kätilön kanssa keskustella tilanteesta rauhassa ja kätilö kirjoittaa teille lähetteen erikoissairaanhoitoon. Erikoissairaanhoidossa vanhemmat pääsevät erikoislääkärin vastaanotolle, joka tekee uuden tutkimuksen ja diagnoosin raskauden tilasta ja mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Diagnoosin voi tehdä ainoastaan lääkäri.
Keskiraskauden ultraäänitutkimus
(13-29 rv)
Raskausviikon 13+0 jälkeen olet tervetullut keskiraskauden ultraääneen. Tässä vaiheessa vauva vaihtaa asentoaan vielä vilkkaasti ja sitä on mukava seurata monitorilta samalla, kun saadaan tietoa raskauden etenemisestä raskausviikkojen mukaisesti. Joskus vauvalla menee peukalo suuhun ja toisinaan vanhemmat saattavat nähdä miten vauvan varpaat voivat olla notkeasti otsassa kiinni. Tutkimuksen yhteydessä vauvasta tehdään painoarvio. Painoarvioon tarvitaan kolme mittaa, päälaelta etäisyys korvasta korvaan, vartalon ympärys aina noin navan kohdalta sekä reisiluun pituus. Näistä lasketaan arvio vauvan painosta. Ultraäänessä voidaan myös nähdä napanuora sekä istukan sijainti ja tarkistaa lapsiveden määrä. Toisinaan vastaanotolle hakeudutaan, kun vauvan liikkeet koetaan vähäisiksi.
Ultraäänitutkimuksessa voidaan myös vilkaista vanhemman halutessa vauvan sukupuoli noin raskausviikosta 16+0 eteenpäin muun tutkimuksen yhteydessä. Vauvan sukupuolen näkyminen riippuu vauvan asennosta kohdussa ja saattaa välillä vaatia kärsivällisyyttä ja odottelua. Täyttä varmuutta ei voida vauvan sukupuolesta ikinä antaa. Useimmiten kuitenkin sukupuoli pystytään todentamaan keskiraskauden ultraäänessä. Jos vanhemmat haluavat pitää vauvan sukupuolen salassa toivomme, että asiasta mainitaan ennen tutkimuksen aloitusta.
Ultraäänitutkimuksilla ei korvata rakenneultraääniä, joihin suosittelemme kaikkia odottajia osallistumaan. Rakenneultraäänitutkimukset eivät kuulu Kaunis odotuksen palveluihin. Muiden ultraäänipalveluiden tarkoitus on täydentää vauvan kehityksen ja hyvinvoinnin seurantaa myös muilla raskausviikoilla läpi raskauden. Keskiraskauden ultraäänitutkimus tehdään vatsan päältä. Kysymyksille on jätetty aikaa. Kaikilla vastaanottokäynneillä voitte puhua mieltä askarruttavista aiheista kiireettömästi. Tutkimuksen päätteeksi saatte mukaanne tulostettuja ultraäänikuvia ja lisäksi halutessanne kuvia ja videoita myös suoraan puhelimeenne.
Keskiraskauden ultraääni taltioinnilla on hyvä vaihtoehto jos haluat kaiken keskiraskauden ultraäänipalveluun sisältyvän, sekä lisäksi pidemmän vastaanottoajan, jossa teillä on runsaasti aikaa keskustelulle yhdessä kätilön kanssa.
Keskiraskauden ultraäänitutkimus tallennuksella tulee ajoittaa ennen raskauden puoliväliä. Tämän tutkimuksen aikana pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan myös hetken 3D/4D-ultraäänikuvaa vauvoista muistitikulle. Tutkimuksen päätteeksi saatte mukaanne tallenteet muistitikulle ja halutessanne kuvia ja videoita myös suoraan puhelimeenne. Voitte myös toivoa tulostettua kuvaa.
3D/4D ultraäänitutkimus
(24-30 rv)
3D/4D ultraäänitutkimuksessa tarkastellaan sikiön kasvua, hyvinvointia, istukkaa, napanuoraa ja lapsiveden määrää. Samalla tarkastellaan vauvan asentoa kohdussa ja tehdään painoarvio. Toisinaan vastaanotolle hakeudutaan, kun vauvan liikkeet koetaan vähäisiksi. Suosittelemme 3D/4D-ultraäänitutkimusta raskausviikoille 24-30, sillä usein tällöin vauvan kasvot ovat jo pyöristyneet, mutta vauva ei vie liikaa tilaa kohdussa, jotta näkyvyys on hyvä. Raja ei ole raskausviikkojen suhteen ehdoton. Suositusten jälkeisillä viikoillakin voidaan saada hyvää kuvaa jos vauvan kasvojen edessä on riittävästi lapsivettä. Tutkimukseen voitte halutessanne tulla koko perheen voimin.
Vauva touhuilee ja ilmeilee vatsassa ja usein tutkimuksissa kuuleekin jo kommentteja vauvan tutuista piirteistä. Kaikki mahdollinen kuvamateriaali tallennetaan muistitikulle. Tallenteeseen otetaan mahdollisuuksien mukaan sekä liikkuvaa kuvaa, että pysäytyskuvia. Myös niin sanottua 5D-taltiointia voidaan ottaa, jolla tarkoitetaan näkymää, jossa ihon väri on mahdollisimman lähellä luonnollista.
Ennen tutkimusta äidin voi olla hyvä syödä jotakin sillä se usein aktivoi vauvaa. Aina vauvan kasvoista ei saada kuvia sillä vauva
saattaa pitää kasvojaan painettuna istukkaan tai kohdunseinämään. Myös raajat tai napanuora saattavat peittää vauvan kasvot.
Mikäli kätilölle herää epäilys esimerkiksi vauvan poikkeavasta kasvusta tai poikkeavasta lapsiveden määrästä, teemme lähetteen erikoissairaanhoitoon. Diagnoosin voi tehdä ainoastaan lääkäri.
Kaunis odotuksessa on valittavana kaksi erilaista 3D/4D-palvelua. Palvelut on räätälöity kokemuksien ja toiveiden mukaan
mahdollisimman kattaviksi ja sopiviksi paketeiksi erilaisiin tilanteisiin. Alla esittelyt 3D/4D-kiireettömästä ja 3D/4D-kompaktista.
– Pidemmässä 3D/4D-ultraäänitutkimuksessa vastaanottoon on aikaa noin 50 minuuttia.
– Vauvaa ehditään aktivoida kauemmin sopiviin asentoihin ja vastaanotolla on runsaasti aikaa keskusteluun ja kysymyksille.
– Vauvasta voidaan tehdä painoarvio ja kaikki 3D/4D ultraäänipalveluun sisältyvät tutkimukset.
-Saatte mukaanne muistitikun jonne tallennamme mahdollisimman runsaasti kuvia ja videota vauvasta ja lisäksi halutessanne kuvia ja videoita myös suoraan puhelimeenne.
– Kompaktissa 3D/4D-ultraäänitutkimuksessa vastaanottoon on aikaa noin 30 minuuttia.
– Jos teillä ei ole suurta tarvetta keskustelulle tai jos haluat tulla 3D/4D-tutkimukseen suositeltujen viikkojen (rv 24-30) ulkopuolellakin.
– Saatte mukaanne muistitikun jonne tallennamme kuvia ja videota vauvasta ja lisäksi halutessanne kuvia ja videoita myös suoraan puhelimeenne.
Loppuraskauden ultraäänitutkimus
(30-40 rv)
Loppuraskaudessa vauvan painoarvio, vauvan asento, lapsiveden määrä tai vauvan vähäiset liikkeet ovat tärkeimmät syyt tutkimukselle. Samalla voimme keskustella lähestyvästä synnytyksestä ja siihen liittyvistä mahdollisista kysymyksistä. Tarkin arvio vauvan tulevasta syntymäpainosta saadaan raskausviikoilla 35-36. Mikäli kätilölle herää epäilys esimerkiksi vauvan poikkeavasta kasvusta tai poikkeavasta lapsiveden määrästä, teemme lähetteen erikoissairaanhoitoon. Diagnoosin voi tehdä ainoastaan lääkäri. Tutkimuksen päätteeksi saat mukaasi tulostettuja ultraäänikuvia muistoksi ja lisäksi halutessanne kuvia ja videoita myös suoraan puhelimeenne.
Voit varata loppuraskauden ultraäänitutkimuksen yhteyteen synnytyskeskustelun. Teillä on mahdollisuus valita joko 1h 20min tai 50min palvelu. Toiveidenne mukaan ultraäänitutkimuksen lisäksi keskustellaan teitä mietityttävistä aiheista synnytyksen lähestyessä. Vanhempien tietojen ja tarpeiden määrä vaihtelee ja siksi tietynlaista kaavaa valmennukselle ei aseteta etukäteen vaan muokkaamme keskustelun palvelemaan teidän tarpeitanne ja mietteitänne omalla ammattitaidollamme. Omalla ammattitaidollamme kykenemme kertomaan monia huomioonotettavia asioita liittyen tulevaan elämäntapahtumaan. Valmennuksen avulla voimme jakaa arvokasta tietoa lähestyvästä synnytyksestä ja vauvan ensihetkistä vanhemmille. Jos vanhemmat toivovat, voimme varata toisen tai useamman valmennuskäynnin, joiden aikana käsittelemme juuri heille tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita.
Kätilön vastaanotto
Kätilön vastaanotolla voimme keskustella laajasti sekä raskauteen, että vauvan hoitoon liittyvistä teemoista. Vastaanotolla voimme auttaa teitä valmistautumaan lähestyvään synnytykseen, antaa apua vastasyntyneen käsittelyyn tai neuvoja imetyksen sujumiseen. Kaikki tapaamiset vastaanotolla toteutetaan toiveidenne mukaan yksilöllisesti.
Raskaus ja lähestyvä synnytys voi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita ja tunteet voivat vaihdella onnellisista ajatuksista pelkoon. Toisen vanhemman ajatukset saattavat jäädä neuvolan vastaanotoilla sivuun ja jäädä kuulematta. Haluamme tarjota paikan, jossa molemmat vanhemmat voivat kertoa ajatuksistaan avoimesti ja kysyä uuteen elämäntilanteeseen liittyviä kysymyksiä. Vastaanotolla voit ottaa rohkeasti puheeksi aiheet, jotka mietityttävät tässä uudessa elämäntilanteessa.
Voit aina tulla vastaanotolle vaikka sinulla ei olisi etukäteen mielessä selkeää teemaa. Kätilön vastaanotto tarjoaa teille paikan jossa voitte puhua ja saada tietoa teille ajankohtaisista aiheista ammattilaisten kanssa. Voit halutessasi kirjoittaa varauksen lisätietokenttään teemoja ja aiheita jotka kiinnostavat juuri sinua.
Vastaanotto etenee aina asiakkaan tarpeista lähtien. Yhdessä voimme keskustella lähestyvästä synnytyksestä ja siihen liittyvistä ajatuksista ja toiveista. Jos haluat voimme tehdä myös alustavan synnytyssuunnitelman, jossa omat toiveesi tulevat esille mahdollisimman hyvin. Suunnitelman teko voi auttaa odottajaa valmistautumaan tulevaan synnytykseen ja lisäämään luottamusta siihen, että hän pärjää ja saa kaiken tarvitsemansa avun. Kätilön tehtävä on kuunnella, tukea ja antaa odottajalle hänen halutessaan tietoa synnytyksen vaiheista ja esimerkiksi kivunlievityksen vaihtoehdoista. Voit halutessasi kirjoittaa varauksen lisätietokenttään teemoja ja aiheita jotka kiinnostavat juuri sinua.
Palveluissamme synnytyskeskustelu ja synnytysvalmennus on päällekkäisiä teemoja, mutta synnytyskeskustelussa on tarkoitus keskustella tulevasta synnytyksestä ja tehdä esimerkiksi synnytyssuunnitelma asiakkaan näin halutessa. Kun taas synnytysvalmennuksen tarkoituksena on käydä läpi synnytykseen liittyviä tekniikoita ja opettaa taitoja, jotka auttavat odottajaa synnytyksessä. Varatessasi kumman tahansa palvelun käymme läpi juuri sinua mietityttäviä teemoja ja pyrimme vastaamaan toiveisiinne mahdollisimman laajasti ja asiantuntevasti.
Tuleva synnytys on usein odottajaa mietityttävä aihe ja joskus se voi aiheuttaa pelkoja. Synnytyspelko saattaa ilmetä monella eri tavalla, esimerkiksi ahdistuksena tai lamaantumisena. Pelko voi alkaa jo ennen raskautta, heti raskauden alettua tai synnytyksen lähestyessä. Synnytys saattaa jännittää monia odottajia jollakin tasolla. Synnytyspelosta puhutaan silloin, kun pelko kuormittaa arkea tai unta. Osalle pelko voi herätä esikoista odottaessa kun taas toiselle esimerkiksi mahdollisen ikävän kokemuksen myötä. Vaikka synnytyksiä olisi takana useita on jokainen niistä ainutlaatuinen ja voi herättää uudenlaisia kysymyksiä ja ajatuksia.
Synnytyspelkoon kannattaa hakea apua mahdollisimman varhain, sillä sitä voidaan hoitaa. Hoidon tavoitteena on vähentää pelkoa, lisätä synnyttäjän luottamusta omiin kykyihinsä ja valmistautua synnytykseen. Voit tulla vastaanotolle keskustelemaan synnytyspelosta monenlaisissa eri tilanteissa ja eri syistä. Me haluamme paneutua juuri sinua mietityttäviin pohdintoihin ja tarjota apua pelkotiloihin kuuntelemalla sekä antamalla tietoa esimerkiksi synnytyksen vaiheista ja kivunlievityksen vaihtoehdoista. Haluamme tarjota tukea ja auttaa sinua, jotta yksikään synnyttäjä ei jäisi pelkojen kanssa yksin. Voit halutessasi kirjoittaa varauksen lisätietokenttään teemoja ja aiheita jotka kiinnostavat juuri sinua.
Synnytysvalmennuksen tarkoituksena on valmistaa teitä synnytykseen. Tavoitteenamme on antaa teille laajasti tietoa tulevaan synnytykseen liittyen ja lisätä luottamusta siihen, että pärjäätte läpi synnytyksen eri vaiheiden ja vanhempana vastasyntyneen kanssa. Valmennuksemme sopii kaikille odottajille ja perheille ja se suunnitellaan aina yksilöllisesti teidän tarpeidenne mukaan. Ensisynnyttäjä voi kaivata laajempaa valmennusta kuin uudelleensynnyttäjä ja teemat saattavat poiketa toisistaan. Jokainen synnytys on kuitenkin ainutlaatuinen ja uudelleensynnyttäjänä olette lämpimästi tervetulleita keskustelemaan mahdollisista ajatuksista ja kysymyksistä joita teille on edellisen synnytyksen aikana herännyt.
Valmennuksessa käydään läpi synnytyksen eri vaiheet, lääkkeelliset ja lääkkeettömät kivunlievityskeinot ja erilaiset synnytystavat (alatiesynnytys, sektio, imukuppi). Valmennukseen voidaan sisällyttää myös vauvanhoitoon ja imetykseen liittyviä teemoja. Suosittelemme aloittamaan valmennuksen ajoissa (ennen rv 30), jotta ehditte valmistautua synnytykseen hyvissä ajoin ja mahdollisille lisäkäynneille jää aikaa. Mitään takarajaa ei valmennukselle kuitenkaan ole ja voit tulla valmennukseen ihan raskauden viimeisille viikoille asti. Voit halutessasi kirjoittaa varauksen lisätietokenttään teemoja ja aiheita jotka kiinnostavat juuri sinua.
Palveluissamme synnytyskeskustelu ja synnytysvalmennus on päällekkäisiä teemoja, mutta synnytyskeskustelussa on tarkoitus keskustella tulevasta synnytyksestä ja tehdä esimerkiksi synnytyssuunnitelma asiakkaan näin halutessa. Kun taas synnytysvalmennuksen tarkoituksena on käydä läpi synnytykseen liittyviä tekniikoita ja opettaa taitoja, jotka auttavat odottajaa synnytyksessä. Varatessasi kumman tahansa palvelun käymme läpi juuri sinua mietityttäviä teemoja ja pyrimme vastaamaan toiveisiinne mahdollisimman laajasti ja asiantuntevasti.
Kyseessä on kätilön tekemä sisätutkimus, kun raskaus on täysiaikainen tai jo yli lasketun ajan.Tutkimukseen kuuluu myös halutessasi vauvan tarkastelu ultran avulla. Tämän lisäksi sisätutkimuksella voidaan tunnustella kohdunsuun tilanne ja siitä arvioidaan, onko synnytys käynnistymässä lähiaikoina. Odottajan toivoessa on mahdollista hieman stimuloida kohdunsuuta. Kalvojen pyörittely saattaa vapauttaa synnytykseen käynnistymiseen tarvittavia hormoneja. Tämä voi auttaa supistusten voimistumista ja edistää synnytyksen luonnollista käynnistymistä.
Oikein kiinnittynyt pää lantiossa antaa paremmat mahdollisuudet luonnolliseen käynnistymiseen ja sujuvaan synnytykseen. Jos vauvan pää ei ole vielä kiinnittynyt lantioon, voimme antaa ohjeita ja käydä läpi liikkeitä, jotka auttavat vauvaa laskeutumaan ja kiinnittymään oikein lantioon. Palvelun yhteydessä voimme halutessasi keskustella tulevasta synnytyksestä ja kätilömme voivat antaa viime hetken neuvoja ja vinkkejä aiheeseen liittyen. Kun tulet vastaanotolle muista ottaa neuvolakorttisi mukaan, jotta kätilö voi tarkistaa lasketun aikasi.
Käynnin tarkoitus on toimia keskenmenon jälkeisenä tarkistuksena, jossa varmistetaan ultraäänitutkimuksella, että kohtu on tyhjentynyt ja edellytykset uuden raskauden alkamiselle ovat olemassa. Tärkeä osa käyntiä on asiakkaan halutessa varsinaisen tutkimuksen lisäksi kiireetön keskustelu, jossa keskenmenon kokenut henkilö/perhe saa kertoa kokemuksistaan. Tutkimuksen aikana pyrimme kuuntelemaan ja tukemaan sinua parhaamme mukaan. Jos haluat niin voimme keskustella mahdollisen uuden raskauden yrittämisestä ja siihen liittyvistä aiheista.
Milloin kannattaa tulla imetysohjaukseen?
Voit tulla vastaanotolle aina, kun haluat keskustella imetykseen liittyvistä asioista, kaipaat käytännön apua imetykseen tai sinulla on joitain imetykseen liittyviä haasteita. Vastaanotolle myös kumppanit ovat erittäin tervetulleita, sillä imetys on perheen yhteinen asia ja on
tärkeää, että molemmat vanhemmat voivat osallistua siihen ja saada lisää tietoa aiheesta. Voit tulla vastaanotolle jo raskausaikana, jos haluat saada lisää tietoa imetyksestä ja käytännön vinkkejä onnistuneeseen imetyksen aloitukseen. Imetysohjausta antaa WHO:n imetysohjaajakoulutuksen suorittanut kätilö.
Millaisia asioita vastaanotolla käsitellään?
Vastaanotto etenee aina tarpeidesi mukaan. Voimme käydä läpi mm.
• Mistä tunnistaa hyvän imetysasennon ja vauvan oikean imuotteen
• Vauvantahtinen imetys
• Mistä tietää, että vauva saa riittävästi maitoa
• Miten rintoja kannattaa hoitaa
• Imetyksen haasteet ja pulloruokinta
Ensiaskeleet perheenä-palvelu on perheitä tukeva palvelu, jossa kokenut kätilö auttaa teitä navigoimaan tuoreen vauvan kanssa ja uudenlaisen arjen opettelussa riippumatta siitä, onko vauva vastasyntynyt tai vanhempi.
Palvelun tarkoituksena on tukea kaikkia vanhempia ja tämä palvelu on suunniteltu erityisesti ensikertaa vanhemmiksi tuleville, mutta se sopii erinomaisesti myös perheille tai henkilöille, jotka kaipaavat kertausta tai lisätukea kotiutumisen jälkeen.
Käynti tarjoaa kattavaa tukea ja ohjausta juuri teitä askarruttaviin kysymyksiin, joita käydään käynnillä läpi varatun ajan puitteissa. Käynti on kestoltaan 50min ja jotta voimme palvella teitä mahdollisimman hyvin, suosittelemme teitä miettimään etukäteen kysymyksiä ja aiheita, joihin haluatte käynnillänne keskittyä. Näin voimme tarjota juuri teille tärkeää tietoa ja tukea, kun otatte ainutlaatuiset ensiaskeleet uuden perheenjäsenen kanssa.
Käynnillä voidaan käsitellä esimerkiksi seuraavia teemoja:
• Vauvan käsittelyn perusteet, kuten navan ja silmien puhdistus
• Imetyksen, lypsämisen ja maidon käsittelyn opastus
• Vinkkejä vauvan kylvetykseen ja hoitorutiineihin
• Keskustelua ruokarytmistä ja nukkumisrytmistä
• Ohjeistusta pukemiseen ja kapaloinnin opettelua
• Odottajan hyvinvoinnin tukeminen
• Keskustelua synnytyskokemuksesta ja puolison roolista uudessa tilanteessa
• Tukea perheen jaksamiseen ja arjen sujuvuuteen
Nämä ovat vain yksittäisiä esimerkkejä siitä, minkälaisia aiheita käynnillä voidaan käydä läpi. Jokainen käynti räätälöidään aina perheen omien toiveiden ja tarpeiden mukaan.
Mikäli toiveissanne on saada ohjausta vauvan kapalointiin liittyen, tulee teillä olla oma kapaloliina mukana hygieniasyistä. Mikäli omaa kapaloliinaa ei vielä ole, voi sen ostaa vastaanotoltamme varatun aikanne yhteydessä.
Palvelun tarkoituksena on täydentää vanhempien matkaa kotiutumisen saralla ja antaa lisätukea kotiutumisen jälkeen ammattilaisen ohjeistuksella.
Hello Mom on ilmainen lisäpalvelu, jota voi pyytää halutessaan vastaanottokäynnin yhteydessä. Hello Mom on laadukkaisiin ultraäänilaitteisiimme hankittu Samsungin oma ominaisuus, jonka avulla teillä on mahdollisuus pyytää lempikuvanne suoraan puhelimeen kätevän QR-koodin avulla. Hello Mom ei ole tarkoitettu kaikkien kuvien siirtämiseen, vaan se on lisäpalvelu paperisten kuvien, sekä muistitikulle tallennettavien kuvien ja/tai videoiden lisäksi valitusta palvelusta riippuen. Tämän lisäpalvelun avulla voitte keskittyä täysin teidän hetkeenne vastaanotolla, huolehtimatta ruudun videoimisesta. Parissa minuutissa oma lempikuva tai video on puhelimessanne vaikka läheisille jaettavaksi!
Kätilömme ohjeistavat teitä Hello Mom-palvelun käytössä ja on asiakkaan vastuulla tarkistaa vastaanotolla, että kuvat siirtyivät onnistuneesti puhelimeen. Hello Mom-ominaisuutta ei voi hyödyntää enää vastaanottokäynnin jälkeen.
Jos tarvitsette raskaustodistuksen esimerkiksi lentomatkustamista varten vastaanottokäynnillänne, ilmoitattehan todistuksen tarpeesta ajanvarauksen yhteydessä lisätietokentässä.
Lentoyhtiöiden vaatimukset ja käytännöt
Huomioittehan, että teidän tulee itse selvittää oman lentoyhtiönne raskaustodistukseen liittyvät vaatimukset. Useat lentoyhtiöt suosivat omia lomakepohjiaan, ja on asiakkaan omalla vastuulla selvittää, mikä lomake on juuri teille oikea. Emme ota vastuuta lentoyhtiöiden vaatimuksista. Suosittelemme käyttämään lentoyhtiöiden omia lomakkeita, ja jos lentoyhtiö edellyttää oman lomakkeen käyttöä, pyydämme teitä tuomaan sen valmiiksi tulostettuna mukananne vastaanottokäynnille. Jos teillä ei ole lomaketta mukana ja olette varmistaneet, että vapaamuotoinen todistus on riittävä, käytämme Kaunis odotuksen omaa lomaketta.
Todistuksen myöntämisen edellytykset
Raskaustodistuksen saamiseksi teidän tulee tuoda mukaan neuvolakorttinne, jotta voimme tarkistaa raskauden normaalin kulun. Raskaustodistus voidaan myöntää vain ultraäänitutkimuksen jälkeen, joten vastaanottokäynnillä suoritetaan ensin varattu ultraäänitutkimus normaalisti. Raskaustodistus on mahdollinen lisäpalvelu ultraäänipalvelun yhteydessä, ja todistuksesta perittävä lisämaksu lisätään maksuhetkellä ultraäänipalvelun hintaan. Pelkkää raskaustodistusta ilman tutkimusta ei ole mahdollista ostaa.
Todistuksen sisältö
Todistuksessa vahvistamme raskauden keston, yksisikiöraskauden ja sen, että raskaus on edennyt normaalisti. Mikäli raskaudessa ilmenee poikkeavuuksia, kuten monisikiöraskaus tai ennenaikaisia supistuksia, todistus tulee hankkia lääkäriltä. Varaamme oikeuden kieltäytyä myöntämästä todistusta, jos raskauden tilassa on jotain, joka edellyttää tarkempaa arviointia.
Tärkeää huomioitavaa
Emme voi taata, että vapaamuotoinen todistus riittää lentoyhtiöllenne, tai ottaa kantaa siihen, onko ajankohta sopiva lentämiseen tai muihin lentoyhtiöiden sääntöihin. Kätilö todentaa vain raskauden sen hetkisen tilan. On asiakkaan omalla vastuulla varmistaa, että kätilön antama todistus on lentoyhtiölle riittävä. Raskaustodistus auttaa varmistamaan raskauden senhetkisen tilan, mutta päätös lentokelpoisuudesta on aina asiakkaan ja lentoyhtiön välinen asia.
Kaksosraskaus
Kaksosraskauksissa ultraäänitutkimuksiin varataan hieman enemmän aikaa, jotta molempia vauvoja ehditään tarkastella riittävästi. Keskiraskauden ultraäänitutkimuksessa vanhemmat usein toivovat kuulevansa pienokaisen sukupuolen ja painon. Siinä vaiheessa raskautta kaksosvauvat vaihtavat vilkkaasti paikkaa ja lisäaika on tarpeen painoa arvioidessa ja sukupuolta kurkistettaessa. Varatessasi varaa aika keskiraskauden ultraäänitutkimus/ kaksoset. Valitessasi tämän ajan on aika normaalia keskiraskauden ultraäänitutkimusta 15 min pidempi.
3D/4D-ultraäänitutkimuksen aika on kaksosilla myös hieman pidempi. Jos molempien vauvojen eteen jää riittävästi lapsivettä, saatetaan hyvin saada kuvia molemmista. Odottavan äidin saattaa myös olla vaikea maata tutkimuksessa pitkää aikaa, joten voit nousta välillä jaloittelemaan. Varatessasi aikaa valitse 3D/4Dultraäänitutkimus/ kaksoset. Valitessasi tämän ajan aika on normaalia 3D/4D-ultraäänitutkimusta 15 min pidempi.
TENS-laitteen vuokraus
Elle Tens-laite on tehokas lääkkeetön apu synnytyskipuun. Iholle kiinnitettävien elektrodien kautta laite lähettää kevyttä sähköimpulssia, joka auttaa kehoa vapauttamaan omia endorfiineja ja heikentämään kiputuntemuksen välittymistä elimistössä. Parhaan tehon saavuttamiseksi, kannattaa Tens-laite ottaa käyttöön heti synnytyksen alkuvaiheessa eli jo kotona ollessasi. Voit jatkaa Tens-laitteen käyttöä matkalla sairaalaan ja synnytyssairaalassa.
Tens-laitetta voi käyttää raskausviikolta 37+0 alkaen. Laitetta ei tule käyttää, mikäli sinulla on sydämentahdistin, sydänsairaus tai epilepsia.
Suosittelemme vuokraamaan Tens-laitteen n. 2 viikkoa ennen laskettua aikaa. Vuokra-aika on 4 viikkoa. Voit jatkaa vuokra-aikaa soittamalla tai ottamalla yhteyttä sähköpostilla. Tens-laitteen vuokraus tapahtuu varaamalla aika ajanvaraus-järjestelmästämme palvelulle: ”Tens-laitteen vuokraus”. Eli varaa aika sellaiseen ajankohtaan, kun sinulle sopii tulla noutamaan Tens-laite Kaunis Odotuksen toimitiloista. Maksu tapahtuu noudon yhteydessä. Kätilömme opastavat sinua noudon yhteydessä laitteen käytöstä.
NIPT-tutkimus
Raskaus on ainutlaatuinen ja jännittävä matka, mutta siihen voi liittyä myös huolta sikiön terveydestä. Kaunis odotuksessa on mahdollisuus päästä NIPT-sikiöseulontatutkimukseen (Non Invasive Prenatal Testing). NIPT-tutkimus tarjoaa turvallisen ja luotettavan mahdollisuuden tarkistaa, onko sikiöllä riskiä muun muassa yleisimmille kehitysvammaisuutta aiheuttaville kromosomipoikkeavuuksille, kuten Downin oireyhtymä (trisomia 21), Edwardsin oireyhtymä (trisomia 18) tai Pataun oireyhtymä (trisomia 13). NIPT on luotettava seulontatutkimus, joka antaa todennäköisyysarvion, mutta ei diagnoosia. NIPT-testillä ei tutkita äidin terveyttä. On hyvä perehtyä tutkimukseen jo etukäteen, jolloin asia on jo alustavasti tuttu ennen näytteenottoa.
NIPT-tutkimuksia on Kaunis odotuksessa tarjolla kolmenlaisia:
Suppea NIPT-tutkimus (B-NIPT)
- Soveltuu sekä yksisikiöisille että kaksosraskauksille.
- Tutkitaan tavallisimmat kromosomipoikkeavuudet, joita ovat Downin oireyhtymän (trisomia 21) lisäksi trisomiat 18 ja 13.
- Vanhempien halutessa sikiön sukupuoli.
Kaksosten kohdalla jos kromosomi Y havaitaan, voidaan todeta, että ainakin toinen sikiöistä on miespuolinen. Jos Y-kromosomia ei havaita, niin johtopäätös on että molemmat sikiöt ovat naispuolisia. Poikkeava tulos ei kerro kaksosraskauksissa kumpi sikiöistä on poikkeava.
Keskilaaja NIPT-tutkimus (B-NIPTadv):
- Soveltuu yksisikiöisille raskauksille.
- Tutkitaan tavallisimmat kromosomipoikkeavuudet, joita ovat Downin oireyhtymän (trisomia 21) lisäksi trisomiat 18 ja 13.
- Vanhempien halutessa sikiön sukupuoli.
- Sukupuolikromosomipoikkeavuuksien seulominen, kuten Turnerin oireyhtymä ja Klinefelterin oireyhtymä.
Laaja NIPT-tutkimus (B-NIPTdel)
- Soveltuu yksisikiöisille raskauksille.
- Tutkitaan tavallisimmat kromosomipoikkeavuudet, joita ovat Downin oireyhtymän (trisomia 21) lisäksi trisomiat 18 ja 13.
- Tutkitaan myös harvinaisemmat trisomiat 9 ja 16.
- Vanhempien halutessa sikiön sukupuoli.
- Sukupuolikromosomipoikkeavuuksien seulominen, kuten Turnerin oireyhtymä ja Klinefelterin oireyhtymä.
- Kuuden yleisimmän mikrodeleetio-oireyhtymän (CATCH/Di George, 1p36, Angelman, Prader-Willi, Cri du Chat ja Wolf-Hirshhorn) seulonta.
Vastaanotolla erikoislääkärimme keskustelee ja käy huolellisesti läpi raskauden kulun ja tarkistaa raskauden keston ultraäänitutkimuksella. Tutkimukseen liittyy aina erikoislääkärin tekemä ultraäänitutkimus ja vastaanottokäynti.
NIPT vastaanottoon sisältyvä ultraäänitutkimus on lyhyt tutkimus, jossa lääkäri keskittyy ensisijaisesti tutkimaan raskauden keston ja sikiön sykkeen. Huomioittehan, että jos haluatte pidemmän ultraäänitutkimuksen, tulee tälle varata oma vastaanottoaika.
Vastaanotolla on mahdollisuus keskustella raskauteen liittyvistä kysymyksistä, ja saatte tarvittaessa lisätietoa muista raskaudenseurannan palveluista. Erikoislääkärimme tekee teille tutkimuksen päätteeksi lähetteen.
NIPT on yksinkertainen ja turvallinen testi, joka vaatii vain odottajan verinäytteen. Verinäyte otetaan Synlabin laboratoriossa ja lähetetään analysoitavaksi. Testissä ei ole riskiä keskenmenolle, sillä sen yhteydessä ei tarvitse tehdä sikiöön kohdistuvia toimenpiteitä. NIPT-tutkimus ei vaadi paastoa ennen verinäytteen ottamista. NIPT-tutkimus voidaan tehdä 10. raskausviikosta alkaen (h10+), jolloin äidin verenkiertoon alkaa vapautua sikiön soluvapaata istukkaperäistä DNA:ta. Ihanteellinen ajankohta NIPT-tutkimukselle on rv 11-13, sillä sikiön DNA:n määrä odottajan veressä lisääntyy raskausviikkojen edetessä. Jos testi tehdään hyvin varhain, on mahdollista, että sikiön DNA:ta ei ole vielä riittävästi luotettavan tuloksen saamiseksi ja testi voidaan joutua uusimaan veloituksettomassa uusintanäytteenotossa.
NIPT-testin tulokset saadaan Kaunis odotuksessa nopeasti, yleensä 6-14 arkipäivän kuluessa (pyhäpäivät ja viikonloput eivät lukeudu tähän). Tutkimustulosten käsittely ja toimittaminen tapahtuu yhteistyössä Synlabin kanssa, ja he vastaavat tulosten aikataulusta sekä niiden toimittamisesta asiakkaille. Mahdollisissa viive- tai tietoteknisissä kysymyksissä pyydämme ystävällisesti olemaan suoraan yhteydessä Synlabin asiakaspalveluun.
Synlab ilmoittaa, kun tulokset ovat valmiina tarkasteltavaksi Synlabin sivuilla asiakkaan omilla pankkitunnuksilla. Suosittelemme soittamaan tuloksista meille numeroon (+358) 40 523 0231, mikäli toivotte terveydenhuollon ammattilaisen konsultointia vielä puhelimitse. Lisäksi postitamme vastauksen vielä kotiin, mikäli asiakas niin toivoo. Emme kuitenkaan vastaa Postin toiminnasta, kuten kirjeen katoamisesta tai viivästymisestä, mikäli Posti ei toimita sitä perille. Mikäli tutkimuksen tulos on poikkeava, terveydenhuollon ammattilainen ohjaa teidät lähetteen kanssa jatkotutkimuksiin.
On tärkeää huomioida, että normaali NIPT-tulos tuo mielenrauhaa, mutta ei voi täysin taata, että sikiö olisi vailla kaikkia mahdollisia kromosomipoikkeavuuksia tai geneettisiä muutoksia, joita ei käytetyllä menetelmällä voida todeta. NIPT-tutkimuksella voidaan tutkia riskiä vain aiemmin mainituille kromosomipoikkeavuuksille, ei muille sikiön kromosomipoikkeavuuksille tai geenimuutoksille. Sikiöllä voi olla muu, erittäin harvinainen kromosomipoikkeavuus tai jokin geenimuutoksiin liittyvä perinnöllinen tauti, joita NIPT-tutkimuksella ei tutkita. Tästä syystä suositellaan osallistumista myös muihin julkisen terveydenhuollon tarjoamiin seulontoihin raskauden aikana. Vaikka poikkeavan tuloksen varmistamiseen tarvitaan aina lisätutkimuksia, useimmissa tapauksissa NIPT-tulos tuo selkeyttä ja varmuutta raskauden seurantaan.
NIPT-testi on yksi tarkimmista seulontatesteistä yleisimmille kromosomipoikkeavuksille. NIPT löytää suurimman osan kromosomipoikkeavuuksista, joita sillä etsitään (yli 99 %), mutta on olemassa vähäinen riski väärään tulokseen. Tutkimuksen tulokseen mahdollisesti vaikuttavia seikkoja ovat mm. tietyt lääkeaineet ja elintensiirrot. Jos raskaus on alun perin ollut kaksosraskaus ja toisen sikiöistä todetaan menehtyneen, tutkimusta ei suositella tehtäväksi. Odottajan huomattava ylipaino voi vähentää testin tarkkuutta, jolloin verinäytteenottoa suositellaan siirrettäväksi hiukan pidemmälle kuin raskausviikko 10. Kaikkiin laboratoriokokeisiin liittyy myös pieni väärän vastauksen vaara johtuen mahdollisista teknisistä ongelmista. Mikäli tulosta ei saada, ohjataan teidät uusintanäytteenottoon, joka on teille veloitukseton. Laboratorio antaa näissä tilanteissa yleensä suosituksen uusintanäytteenoton raskausviikoista.
NIPT-tutkimus on erityisen hyödyllinen, jos sinä tai kumppanisi olette yli 35-vuotiaita, aiemmissa raskauksissa on ollut kromosomipoikkeavuuksia tai raskaudenaikaisissa tutkimuksissa on havaittu kohonnut riski kromosomihäiriöille. NIPT sopii kuitenkin kaikille odottaville vanhemmille, jotka haluavat varmistaa sikiön hyvinvoinnin ja saada mielenrauhaa jo varhaisessa vaiheessa.
NIPT-tutkimus antaa tärkeää tietoa sikiön terveydestä jo aikaisessa vaiheessa, mikä antaa teille enemmän aikaa valmistautua ja tehdä päätöksiä. Jos tuloksissa havaitaan jotain poikkeavaa, teillä on mahdollisuus saada tarvittavaa tukea uuteen tilanteeseen, tietoa mahdollisista vaihtoehdoista, sekä jatkotutkimuksia alan ammattilaisilta jo hyvissä ajoin. NIPT on ei-invasiivinen testi, eli se ei vaaranna sikiön terveyttä ja on odottajalle hyvin turvallinen. NIPT-tutkimukseen ei liity keskenmenoriskiä. Kaunis odotuksessa NIPT-tutkimus ei ole pelkkä lähete verikokeeseen, vaan siinä korostuu asiantuntijan antama neuvonta ja tuki.
Lääkärin vastaanotto
Lääkärin vastaanotolla voimme käsitellä laajasti sekä raskautta että naisten terveyteen liittyviä kysymyksiä. Vastaanotto on suunniteltu tukemaan sinua raskauden eri vaiheissa, mutta se on myös erinomainen tilaisuus keskustella muista naisten terveyteen liittyvistä asioista, kuten ehkäisystä, hormonitoiminnasta tai synnytyksen jälkeisestä palautumisesta. Kaikki tapaamiset suunnitellaan yksilöllisesti sinun toiveidesi ja tarpeidesi mukaan.
Raskaus ja lähestyvä synnytys voivat herättää monenlaisia tunteita ja kysymyksiä, ja joskus voi olla vaikeaa löytää paikkaa, jossa näistä asioista voi puhua avoimesti. Lääkärin vastaanotolla voit turvallisesti käsitellä tunteitasi ja saada tukea niin fyysisiin kuin henkisiin muutoksiin, joita raskaus ja synnytys tuovat mukanaan.
Toisen vanhemman tai tukihenkilön ajatukset ja huolenaiheet ovat myös tervetulleita vastaanotolle. Haluamme varmistaa, että molemmat vanhemmat tai tukihenkilöt saavat tarvitsemansa tuen ja vastaukset kysymyksiinsä tässä tärkeässä elämänvaiheessa.
Voit tulla vastaanotolle myös, vaikka sinulla ei olisi tarkkaa aihetta mielessä. Lääkärin vastaanotto tarjoaa mahdollisuuden saada asiantuntevaa neuvontaa ja keskustella juuri sinulle ajankohtaisista aiheista. Voit halutessasi lisätä varaukseen liittyvät kysymykset tai teemat, joita haluat käsitellä, jotta voimme valmistautua tapaamiseesi parhaiten.
Vastaanotolla sinua on vastassa kokenut gynekologimme. Tämä palvelu sopii sinulle kun haluat muun muassa keskustella ehkäisystä, poistattaa kierukan, tulla synnytyksen jälkitarkastukseen tai muiden gynekologisten syiden vuoksi esimerkiksi tulehdusoireet, vuotohäiriöt, kuukautiskiertoon liittyvät hormonihäiriöt, sekä vaihdevuosiajan hornomikorvaushoidon tarpeen arviointi ja aloitus. Jos haluat, että vastaanotolla tehdään myös raskausajan ultraäänitutkimus gynekologisen tutkimuksen lisäksi, varaathan palvelun johon kuuluu ultraäänitutkimus.
Tämä palvelu sopii sinulle jos haluat ultraäänitutkimukseen, mutta et ole raskaana.
Gynekologimme auttaa kaikissa naistentauteihin ja synnytyksiin liittyvissä ongelmissa. Vastaanotolla voidaan muun muassa asettaa kierukka, ottaa erilaisia tulehdusnäytteitä, papa-näyte, selvitellä vuotohäiriöitä, vaihdevuosioireita ja suunnitella niiden hoitoa. Palvelu sopii myös jos haluat apua esimerkiksi kuukautisongelmiin.
Puhelinvastaanotto kokeneen gynekologin kanssa. Tämä palvelu sopii sinulle jos haluat keskustella puhelimitse muun muassa ehkäisyn suunnittelusta resepteineen tai pyytää gynekologin mielipidettä. Palvelun kesto asiasta riippuen noin 10-20min.
Tämä palvelu on suunniteltu sinulle, kun haluat alkuraskauden ultrassa kokonaisvaltaisempaa selvittämistä rv 6+3-12. Gynekologi tekee halutessasi gynekologisen tutkimuksen ja käydään läpi mahdollinen lääkityksen tarve esimerkiksi erittäin voimakkaaseen pahoinvointiin tai gynekologisiin tulehdusoireisiin tai jos sinulla on tarve sairaslomalle.
Varhaisultrassa varmistetaan erikoislääkärin tekemällä ultraäänitutkimuksella, että raskaus on oikeassa paikassa kohdun sisällä, sikiö kasvaa ja kehittyy odotetulla tavalla, sydämen syke varmennetaan, määritetään raskauden kesto, laskettu aika sekä sikiöiden lukumäärä. Samalla tutkitaan myös kohdunkaula, kohtu, munajohtimien seutu ja munasarjat. Tutkimuksen aikana diagnosoidaan normaali tai poikkeava alkuraskauden tilanne. Erityisiä syitä odottajalle hakeutua lääkärin vastaanotolle on jos odottaja kokee erityisen paljon kipuja tai vuotoa, epäilet keskenmenoa tai haluat poissulkea kohdunulkoisen raskauden mahdollisuuden.
Jos gynekologi toteaa raskauden keskeytyneen hän ohjeistaa tarvittavan jatkohoidon.
Kaunis odotuksen ultraäänitutkimukset eivät korvaa kunnallisia rakennetutkimuksia, vaan täydentävät palveluja.
Käynti gynekologin vastaanotolla 12. raskausviikosta eteenpän. Vastaanotolla käydään läpi raskauden kulkua. Vastaanotolla voidaan tehdä gynekologinen tutkimus ja tutkia kohdunsuun tilanne. Seuraamme sikiön kasvua ultraäänitutkimuksen avulla. Käynti sopii sekä normaalin raskauden seurantaan että tilanteisiin, joissa on oireilua kuten huolestuttavassa määrin supistuksia, veristä vuotoa sekä muuta odottajaa mietityttävää.
Ultraäänitutkimuksessa tarkistetaan tarvittaessa kohdunkaulan pituus ja tilanne, sikiön syke, tehdään painoarvio, arvioidaan sikiön hyvinvointia, istukan paikkaa ja toimintaa. Tarvittaessa voidaan mitata napanuoran ja istukan virtaukset sekä lapsiveden määrää. Sikiön sukupuolta voidaan tutkimuksen yhteydessä tarkastella rv 16+0 eteenpäin jos vanhemmat tätä toivovat ja vauva on hyvässä asennossa. Jos kyseessä on monikkoraskaus varaathan pidemmän vastaanottoajan.
Jos gynekologi toteaa raskauden keskeytyneen hän ohjeistaa tarvittavan jatkohoidon.
Kaunis odotuksen ultraäänitutkimukset eivät korvaa kunnallisia rakennetutkimuksia vaan täydentävät palveluja.