Kaunis odotus kätilön palvelut

PALVELUT

Alkuraskauden ultraäänitutkimus
(6-12 rv)

Kun raskaustesti näyttää positiivista, mielessä myllertää usein
lukuisia kysymyksiä. Vastaanotolla kätilön kanssa ei mikään
kysymys ole turha tai liian pieni kysyttäväksi. Alkuraskauden
ultraäänitutkimukseen voi tulla rv 6+0 jälkeen. Aina raskauden kesto ei ole täsmällisesti tiedossa ja tästä syystä parhain tilaisuus tulla ensimmäiseen alkuraskauden ultraäänitutkimukseen on rv 6+3 jälkeen.

Ensimmäiset sydämensykkeet voidaan nähdä raskauden ollessa
noin rv 6+3. Tämä saattaa olla vanhemmille jännittävä ja herkistävä näky. Tässä vaiheessa kätilö voi jo nähdä monta tärkeää asiaa
muun muassa sen, että raskaus kehittyy oikeassa paikassa eli kohtuontelossa. Raskauden kesto voidaan määritellä varhaisessa
vaiheessa tarkasti ja siten ensimmäinen seulontakäynti neuvolaan
osataan varata oikealle raskausviikolle. Samoin nähdään, onko sikiöitä yksi tai useampi. Näin useampi äiti saadaan monikkoraskauden tullessa esiin turvallisesti seurannan piiriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

(hedelmöityksestä 4 viikkoa) sikiö on noin 5 mm kokoinen. Pieni sydän aloittelee toimintaansa ja käynnistyy viimeistään rv 6+3.

(hedelmöityksestä 5 viikkoa) sikiö on jo
noin 10 mm pituinen.

(hedelmöityksestä 6 viikkoa) voidaan ultraäänessä nähdä kehittyviä raajoja ja satunnaista liikehdintää. Päässä näkyy muodostuvat aivokammiot ja selkäranka alkaa hahmottua.Virtauksella usein nähdään myös
kehittyvä napanuora. Sikiö on noin 15 mm.

(hedelmöityksestä 7 viikkoa) on sikiön pituus jo yli 20 mm. Raajat erottuvat selkeästi ja liikkeet ovat jo varsin näkyviä.

Kun raskausviikkoja on 10 + voi potkivissa jaloissa näkyä jo
varvasrivistö ja vilkuttavissa käsissä sormet. Syke kuuluu
varsin nopeana ja ultraäänitutkimuksessa saatetaan nähdä jo
hellyyttävää tanssia.

Alle 10 raskausviikon ultraääni tehdään yleensä vaginaalisesti.
Tällöin saadaan tarkempi näkymä kohtuun kuin vatsanpeitteiden päältä. Tutkimuksen päätteeksi saat mukaasi tulostettuja ultraäänikuvia muistoksi.

Toisinaan  ultraäänitutkimuksessa huomataan, ettei raskaus ole kehittynyt odotetulla tavalla. Vanhemmille tieto keskeytyneestä raskaudesta herättää usein voimakkaita tunteita ja paljon kysymyksiä. Vastaanotolla saatte kätilön kanssa keskustella tilanteesta rauhassa ja kätilö kirjoittaa teille lähetteen erikoissairaanhoitoon.

Keskiraskauden ultraäänitutkimus
(13-26 rv)

Raskausviikon 12 jälkeen olet tervetullut keskiraskauden ultraääneen. Usein vanhemmista voi olla mukavaa nähdä miten vauva kehittyy raskauden aikana, vaikka varsinaista huolta ei olisikaan. Tässä vaiheessa vauva vaihtaa asentoaan vielä vilkkaasti ja sitä on mukava seurata monitorilta. Joskus vauvalla menee peukalo suuhun ja toisinaan vanhemmat saattavat nähdä miten vauvan varpaat saattavat olla notkeasti otsassa kiinni. Ultraäänitutkimuksessa voidaan myös vilkaista vanhemman halutessa vauvan sukupuoli noin raskausviikosta 16 eteenpäin. Vauvan sukupuolen näkyminen riippuu vauvan asennosta kohdussa ja saattaa välillä vaatia kärsivällisyyttä ja odottelua. Täyttä varmuutta ei voida vauvan sukupuolesta ikinä antaa. Useimmiten kuitenkin sukupuoli pystytään todentamaan keskiraskauden ultraäänessä. Jos vanhemmat haluavat pitää vauvan sukupuolen salassa toivomme, että asiasta mainitaan ennen tutkimuksen aloitusta. Vauvan painoarvio tehdään tutkimuksen yhteydessä. Painoarvioon tarvitaan kolme mittaa, päälaelta etäisyys korvasta korvaan, vartalon ympärys aina noin navan kohdalta sekä reisiluun pituus. Näistä lasketaan arvio vauvan painosta. Ultraäänessä voidaan myös nähdä napanuora sekä istukan sijainti. Ultraääni-tutkimuksilla ei korvata rakenneultraa, joka tehdään raskauden puolessa välissä. Rakenneultrat eivät kuulu Kauniin odotuksen palveluihin. Muiden ultrien tarkoitus on täydentää vauvaan tutustumista muilla raskausviikoilla. Keskiraskauden ultraääni-tutkimus tehdään vatsan päältä. Kysymyksille on jätetty aikaa. Kaikilla vastaanottokäynneillä voitte puhua mieltä askarruttavista aiheista kiireettömästi. Tutkimuksen päätteeksi saat mukaasi tulostettuja ultraäänikuvia muistoksi.

Keskiraskauden ultraääni taltioinnilla on hyvä vaihtoehto jos haluat pidemmän ultraäänitutkimuksen ja videokuvaa tallenteena muistitikulle. Keskiraskauden ultraäänitutkimus tallennuksella tulee ajoittaa ennen raskauden puoliväliä. Tämän tutkimuksen aikana pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan myös hetken 3D/4D-ultraäänikuvaa vauvoista muistitikulle. Keskiraskauden ultraäänitutkimus ei ole vertailukelpoinen 3D/4D- ultraäänitutkimuksen kanssa vaan se on lisäpalvelu, jonka voi ostaa keskiraskauden yhteyteen. 3D/4D-ultraääniaika on pidempi ja siinä keskitytään perusteellisesti 3D/4D-ultrakuvan saamiseen koko vastaanoton ajan.

3D/4D ultraäänitutkimus
(24-30 rv)

3D/4D-ultraäänitutkimus on mukava tapa tutustua uuteen perheenjäseneen vaikka koko perheen voimin. Suosittelemme 3D/4D-ultraäänitutkimusta raskausviikoille 24-30 sillä usein tällöin vauvan kasvot ovat jo pyöristyneet, mutta vauva ei vie liikaa tilaa kohdussa, jotta näkyvyys on hyvä.

Raja ei ole raskausviikkojen suhteen ehdoton. Suositusten
jälkeisillä viikoillakin voidaan saada hyvää kuvaa jos vauvan kasvojen edessä on riittävästi lapsivettä. Vauva touhuilee ja ilmeilee vatsassa ja usein tutkimuksissa kuuleekin jo kommentteja vauvan tutuista piirteistä. Kaikki mahdollinen kuvamateriaali tallennetaan muistitikulle. Tallenteeseen otetaan mahdollisuuksien mukaan sekä liikkuvaa kuvaa, että pysäytyskuvia. Myös niin sanottua 5D-taltiointia voidaan ottaa, jolla tarkoitetaan näkymää, jossa ihon väri on mahdollisimman lähellä luonnollista.

Ennen tutkimusta äidin voi olla hyvä syödä jotakin sillä se usein aktivoi vauvaa. Aina vauvan kasvoista ei saada kuvia sillä vauva
saattaa pitää kasvojaan painettuna istukkaan tai kohdunseinämään. Myös raajat tai napanuora saattavat peittää vauvan kasvot. 3D/4D ultraäänitutkimuksessa voidaan halutessa tehdä myös vauvan painoarvio.

Kaunis odotuksessa on valittavana kaksi erilaista 3D/4D-palvelua. Palvelut on räätälöity kokemuksien ja toiveiden mukaan
mahdollisimman kattaviksi ja sopiviksi paketeiksi erilaisiin tilanteisiin. Alla esittelyt 3D/4D-kiireettömästä ja 3D/4D-kompaktista:

– Pidemmässä 3D/4D-ultraäänitutkimuksessa kuvaamiseen on aikaa 50 minuuttia.

– Vauvaa ehditään aktivoida kauemmin sopiviin asentoihin ja vastaanotolla on runsaasti aikaa keskusteluun ja kysymyksille.

– Jos vauva ei näytä vastaanoton aikana kasvojaan voitte varata  3D/4D-ultraäänitutkimuksen uusinnan (30min) 30€ hintaan. 

– Vauvasta voidaan tehdä painoarvio.
-Saatte mukaanne muistitikun jonne tallennamme runsaasti kuvia ja videota vauvasta.

– Kompaktissa 3D/4D-ultraäänitutkimuksessa kuvaamiseen on aikaa 30 minuuttia.

– Tämä tutkimus sopii sinulle esimerkiksi jos haluat kokea 3D/4D- ultraäänitutkimuksen useaan kertaan. Jos sinulla ei ole suurta tarvetta keskustelulle tai jos haluat tulla 3D/4D-tutkimukseen suositeltujen viikkojen (rv 24-30) ulkopuolellakin.

– Jos haluat käydä saman raskauden aikana toisen kerran 3D/4D-ultraäänitutkimus/Kompaktissa saat sen 85€ hintaan.   

– Vauvasta voidaan tehdä painoarvio.

– Saatte mukaanne muistitikun jonne tallennamme kuvia ja videota vauvasta. 

Loppuraskauden ultraäänitutkimus
(27-40 rv)

Loppuraskaudessa vauvan painoarvio ja vauvan asento ovat tärkeimmät syyt tutkimukselle. Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että vain halu nähdä vauvan hellyyttävää touhuilua on hyvä syy tulla loppuraskauden ultraääneen. Samalla voimme keskustella lähestyvästä synnytyksestä ja siihen liittyvistä mahdollisista kysymyksistä.Tutkimuksen päätteeksi saat mukaasi tulostettuja ultraäänikuvia muistoksi.

Voit varata loppuraskauden ultraäänitutkimuksen yhteyteen synnytyskeskustelun. Teillä on mahdollisuus valita joko 1h 20min tai 50min palvelu. Toiveidenne mukaan ultraäänitutkimuksen lisäksi keskustellaan teitä mietityttävistä aiheista synnytyksen lähestyessä. Vanhempien tietojen ja tarpeiden määrä vaihtelee ja siksi tietynlaista kaavaa valmennukselle ei aseteta etukäteen vaan muokkaamme keskustelun palvelemaan teidän tarpeitanne ja mietteitänne omalla ammattitaidollamme. Omalla ammattitaidollamme kykenemme kertomaan monia huomioonotettavia asioita liittyen tulevaan elämäntapahtumaan. Valmennuksen avulla voimme jakaa arvokasta tietoa lähestyvästä synnytyksestä ja vauvan ensihetkistä vanhemmille. Jos vanhemmat toivovat, voimme varata toisen tai useamman valmennuskäynnin, joiden aikana käsittelemme juuri heille tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita.

Kätilön vastaanotto

Kätilön vastaanotolla voimme keskustella laajasti sekä raskauteen, että vauvan hoitoon liittyvistä teemoista. Vastaanotolla voimme auttaa teitä valmistautumaan lähestyvään synnytykseen, antaa apua vastasyntyneen käsittelyyn tai neuvoja imetyksen sujumiseen. Kaikki tapaamiset vastaanotolla toteutetaan toiveidenne mukaan yksilöllisesti.

Raskaus ja lähestyvä synnytys voi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita ja tunteet voivat vaihdella onnellisista ajatuksista pelkoon. Toisen vanhemman ajatukset saattavat jäädä neuvolan vastaanotoilla sivuun ja jäädä kuulematta. Haluamme tarjota paikan, jossa molemmat vanhemmat voivat kertoa ajatuksistaan avoimesti ja kysyä uuteen elämäntilanteeseen liittyviä kysymyksiä. Vastaanotolla voit ottaa rohkeasti puheeksi aiheet, jotka mietityttävät tässä uudessa elämäntilanteessa.

Voit aina tulla vastaanotolle vaikka sinulla ei olisi etukäteen mielessä selkeää teemaa. Kätilön vastaanotto tarjoaa teille paikan jossa voitte puhua ja saada tietoa teille ajankohtaisista aiheista ammattilaisten kanssa. Voit halutessasi kirjoittaa varauksen lisätietokenttään teemoja ja aiheita jotka kiinnostavat juuri sinua.

Vastaanotto etenee aina asiakkaan tarpeista lähtien. Yhdessä voimme keskustella lähestyvästä synnytyksestä ja siihen liittyvistä ajatuksista ja toiveista. Jos haluat voimme tehdä myös alustavan synnytyssuunnitelman, jossa omat toiveesi tulevat esille mahdollisimman hyvin. Suunnitelman teko voi auttaa odottajaa valmistautumaan tulevaan synnytykseen ja lisäämään luottamusta siihen, että hän pärjää ja saa kaiken tarvitsemansa avun. Kätilön tehtävä on kuunnella, tukea ja antaa odottajalle hänen halutessaan tietoa synnytyksen vaiheista ja esimerkiksi kivunlievityksen vaihtoehdoista. Voit halutessasi kirjoittaa varauksen lisätietokenttään teemoja ja aiheita jotka kiinnostavat juuri sinua.

Palveluissamme synnytyskeskustelu ja synnytysvalmennus on päällekkäisiä teemoja, mutta synnytyskeskustelussa on tarkoitus keskustella tulevasta synnytyksestä ja tehdä esimerkiksi synnytyssuunnitelma asiakkaan näin halutessa. Kun taas synnytysvalmennuksen tarkoituksena on käydä läpi synnytykseen liittyviä tekniikoita ja opettaa taitoja, jotka auttavat odottajaa synnytyksessä. Varatessasi kumman tahansa palvelun käymme läpi juuri sinua mietityttäviä teemoja ja pyrimme vastaamaan toiveisiinne mahdollisimman laajasti ja asiantuntevasti.

 

Tuleva synnytys on usein odottajaa mietityttävä aihe ja joskus se voi aiheuttaa pelkoja. Synnytyspelko saattaa ilmetä monella eri tavalla, esimerkiksi ahdistuksena tai lamaantumisena. Pelko voi alkaa jo ennen raskautta, heti raskauden alettua tai synnytyksen lähestyessä. Synnytys saattaa jännittää monia odottajia jollakin tasolla. Synnytyspelosta puhutaan silloin, kun pelko kuormittaa arkea tai unta. Osalle pelko voi herätä esikoista odottaessa kun taas toiselle esimerkiksi mahdollisen ikävän kokemuksen myötä. Vaikka synnytyksiä olisi takana useita on jokainen niistä ainutlaatuinen ja voi herättää uudenlaisia kysymyksiä ja ajatuksia.

Synnytyspelkoon kannattaa hakea apua mahdollisimman varhain, sillä sitä voidaan hoitaa. Hoidon tavoitteena on vähentää pelkoa, lisätä synnyttäjän luottamusta omiin kykyihinsä ja valmistautua synnytykseen. Voit tulla vastaanotolle keskustelemaan synnytyspelosta monenlaisissa eri tilanteissa ja eri syistä. Me haluamme paneutua juuri sinua mietityttäviin pohdintoihin ja tarjota apua pelkotiloihin kuuntelemalla sekä antamalla tietoa esimerkiksi synnytyksen vaiheista ja kivunlievityksen vaihtoehdoista. Haluamme tarjota tukea ja auttaa sinua, jotta yksikään synnyttäjä ei jäisi pelkojen kanssa yksin. Voit halutessasi kirjoittaa varauksen lisätietokenttään teemoja ja aiheita jotka kiinnostavat juuri sinua.

Synnytysvalmennuksen tarkoituksena on valmistaa teitä synnytykseen. Tavoitteenamme on antaa teille laajasti tietoa tulevaan synnytykseen liittyen ja lisätä luottamusta siihen, että pärjäätte läpi synnytyksen eri vaiheiden ja vanhempana vastasyntyneen kanssa. Valmennuksemme sopii kaikille odottajille ja perheille ja se suunnitellaan aina yksilöllisesti teidän tarpeidenne mukaan. Ensisynnyttäjä voi kaivata laajempaa valmennusta kuin uudelleensynnyttäjä ja teemat saattavat poiketa toisistaan. Jokainen synnytys on kuitenkin ainutlaatuinen ja uudelleensynnyttäjänä olette lämpimästi tervetulleita keskustelemaan mahdollisista ajatuksista ja kysymyksistä joita teille on edellisen synnytyksen aikana herännyt.

Valmennuksessa käydään läpi synnytyksen eri vaiheet, lääkkeelliset ja lääkkeettömät kivunlievityskeinot ja erilaiset synnytystavat (alatiesynnytys, sektio, imukuppi). Valmennukseen voidaan sisällyttää myös vauvanhoitoon ja imetykseen liittyviä teemoja. Suosittelemme aloittamaan valmennuksen ajoissa (ennen rv 30), jotta ehditte valmistautua synnytykseen hyvissä ajoin ja mahdollisille lisäkäynneille jää aikaa. Mitään takarajaa ei valmennukselle kuitenkaan ole ja voit tulla valmennukseen ihan raskauden viimeisille viikoille asti. Voit halutessasi kirjoittaa varauksen lisätietokenttään teemoja ja aiheita jotka kiinnostavat juuri sinua.

Palveluissamme synnytyskeskustelu ja synnytysvalmennus on päällekkäisiä teemoja, mutta synnytyskeskustelussa on tarkoitus keskustella tulevasta synnytyksestä ja tehdä esimerkiksi synnytyssuunnitelma asiakkaan näin halutessa. Kun taas synnytysvalmennuksen tarkoituksena on käydä läpi synnytykseen liittyviä tekniikoita ja opettaa taitoja, jotka auttavat odottajaa synnytyksessä. Varatessasi kumman tahansa palvelun käymme läpi juuri sinua mietityttäviä teemoja ja pyrimme vastaamaan toiveisiinne mahdollisimman laajasti ja asiantuntevasti.

Kyseessä on kätilön tekemä sisätutkimus, kun raskaus on täysiaikainen tai jo yli lasketun ajan.Tutkimukseen kuuluu myös halutessasi vauvan tarkastelu ultran avulla.Tämän lisäksi sisätutkimuksella voidaan tunnustella kohdunsuun tilanne ja siitä arvioidaan, onko synnytys käynnistymässä lähiaikoina. Odottajan toivoessa on mahdollista hieman stimuloida kohdunsuuta. Kalvojen pyörittely saattaa vapauttaa synnytykseen käynnistymiseen tarvittavia hormoneja. Tämä voi auttaa supistusten voimistumista ja edistää synnytyksen luonnollista käynnistymistä.

Oikein kiinnittynyt pää lantiossa antaa paremmat mahdollisuudet luonnolliseen käynnistymiseen ja sujuvaan synnytykseen. Jos vauvan pää ei ole vielä kiinnittynyt lantioon, voimme antaa ohjeita ja käydä läpi liikkeitä, jotka auttavat vauvaa laskeutumaan ja kiinnittymään oikein lantioon. Palvelun yhteydessä voimme halutessasi keskustella tulevasta synnytyksestä ja kätilömme voivat antaa viime hetken neuvoja ja vinkkejä aiheeseen liittyen. Kun tulet vastaanotolle muista ottaa neuvolakorttisi mukaan, jotta kätilö voi tarkistaa lasketun aikasi.

Käynnin tarkoitus on toimia keskenmenon jälkeisenä tarkistuksena, jossa varmistetaan ultraäänitutkimuksella, että kohtu on tyhjentynyt ja edellytykset uuden raskauden alkamiselle ovat olemassa. Tärkeä osa käyntiä on asiakkaan halutessa varsinaisen tutkimuksen lisäksi kiireetön keskustelu, jossa keskenmenon kokenut henkilö/perhe saa kertoa kokemuksistaan. Tutkimuksen aikana pyrimme kuuntelemaan ja tukemaan sinua parhaamme mukaan. Jos haluat niin voimme keskustella mahdollisen uuden raskauden yrittämisestä ja siihen liittyvistä aiheista.

Milloin kannattaa tulla imetysohjaukseen?
Voit tulla vastaanotolle aina, kun haluat keskustella imetykseen liittyvistä asioista, kaipaat käytännön apua imetykseen tai sinulla on joitain imetykseen liittyviä haasteita. Vastaanotolle myös kumppanit ovat erittäin tervetulleita, sillä imetys on perheen yhteinen asia ja on
tärkeää, että molemmat vanhemmat voivat osallistua siihen ja saada lisää tietoa aiheesta. Voit tulla vastaanotolle jo raskausaikana, jos haluat saada lisää tietoa imetyksestä ja käytännön vinkkejä onnistuneeseen imetyksen aloitukseen. Imetysohjausta antaa WHO:n imetysohjaajakoulutuksen suorittanut kätilö.

Millaisia asioita vastaanotolla käsitellään?
Vastaanotto etenee aina tarpeidesi mukaan. Voimme käydä läpi mm.
•  Mistä tunnistaa hyvän imetysasennon ja vauvan oikean imuotteen
•  Vauvantahtinen imetys
•  Mistä tietää, että vauva saa riittävästi maitoa
•  Miten rintoja kannattaa hoitaa
•  Imetyksen haasteet ja pulloruokinta

Kaksosraskaus

Kaksosraskauksissa ultraäänitutkimuksiin varataan hieman enemmän aikaa, jotta molempia vauvoja ehditään ihastella riittävästi. Keskiraskauden ultraäänitutkimuksessa vanhemmat usein toivovat kuulevansa pienokaisen sukupuolen ja painon. Siinä vaiheessa raskautta kaksosvauvat vaihtavat vilkkaasti paikkaa ja lisäaika on tarpeen painoa arvioidessa ja sukupuolta kurkistettaessa. Varatessasi varaa aika keskiraskauden ultraäänitutkimus/ kaksoset. Valitessasi tämän ajan on aika normaalia keskiraskauden ultraäänitutkimusta 15 min pidempi.

3D/4D-ultraäänitutkimuksen aika on kaksosilla myös hieman pidempi. Kaksosraskaudessa on riski siitä, että toinen vauvoista jää vähemmälle kuvattaessa sillä tilaa on usein niukasti. Jos molempien vauvojen eteen jää kuitenkin riittävästi lapsivettä, saatetaan hyvin saada kuvia molemmista. Odottavan äidin saattaa myös olla vaikea maata tutkimuksessa pitkää aikaa, joten voit nousta välillä jaloittelemaan.Varatessasi aikaa valitse 3D/4Dultraäänitutkimus/ kaksoset. Valitessasi tämän ajan aika on normaalia 3D/4D-ultraäänitutkimusta 15 min pidempi.

TENS-laitteen vuokraus

Elle Tens-laite on tehokas lääkkeetön apu synnytyskipuun. Iholle kiinnitettävien elektrodien kautta laite lähettää kevyttä sähköimpulssia, joka auttaa kehoa vapauttamaan omia endorfiineja ja heikentämään kiputuntemuksen välittymistä elimistössä. Parhaan tehon saavuttamiseksi, kannattaa Tens-laite ottaa käyttöön heti synnytyksen alkuvaiheessa eli jo kotona ollessasi. Voit jatkaa Tens-laitteen käyttöä matkalla sairaalaan ja synnytyssairaalassa.

Tens-laitetta voi käyttää raskausviikolta 37+0 alkaen. Laitetta ei tule käyttää, mikäli sinulla on sydämentahdistin, sydänsairaus tai epilepsia.

Suosittelemme vuokraamaan Tens-laitteen n. 2 viikkoa ennen laskettua aikaa. Vuokra-aika on 4 viikkoa. Voit jatkaa vuokra-aikaa soittamalla tai ottamalla yhteyttä sähköpostilla. Tens-laitteen vuokraus tapahtuu varaamalla aika ajanvaraus-järjestelmästämme palvelulle: ”Tens-laitteen vuokraus”. Eli varaa aika sellaiseen ajankohtaan, kun sinulle sopii tulla noutamaan Tens-laite Kaunis Odotuksen toimitiloista, Vantaan Kivistöstä. Maksu tapahtuu noudon yhteydessä. Kätilömme opastavat sinua noudon yhteydessä laitteen käytöstä.