Palvelut

Meidän palvelut

Kaunis Odotus

Alkuraskauden ultraäänitutkimus (4-12 rvk)

Kun raskaustesti näyttää positiivista mielessä myllertää usein lukuisia kysymyksiä. Vastaanotolla kätilön kanssa ei mikään kysymys ole turha tai liian pieni. Alkuraskauden ultraääneen voi tulla raskausviikon 6 jälkeen. Aina raskauden kesto ei ole täsmällisesti tiedossa ja tästä syystä parhain tilaisuus tulla ensimmäiseen alkuraskauden ultraääneen on viikoilla 7-8. Ensimmäiset sydämensykkeet voidaan nähdä raskauden ollessa noin viikolla 6+3.Tämä saattaa olla vanhemmille jännittävä ja herkistä näky, mutta kätilö näkee monta tärkeää asiaa muun muassa sen, että raskaus kehittyy oikeassa paikassa eli kohtuontelossa. Raskauden kesto voidaan määritellä varhaisessa vaiheessa tarkasti ja siten ensimmäinen seulontakäynti neuvolaan osataan varata oikealle raskausviikolle. Samoin nähdään, onko vauvoja yksi tai useampi. Näin useampi äiti saadaan monikkoraskauden tullessa esiin turvallisesti seurannan piiriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Sikiö on raskausviikolla 6 noin 5 mm kokoinen. Raskausviikolla 7 sikiö on noin 10 mm pituinen ja syke voidaan havaita, jos sikiön kehitys on edennyt normaalisti. Raskausviikolla 9 voidaan ultraäänessä nähdä kehittyviä raajoja ja satunnaista liikehdintää. Raskausviikoilla 10 pää sekä vartalo alkavat näkyä ultraäänikuvissa. Raajat liikkuvat ja muodostuva istukka alkaa erottua ja sikiön sykettä voi päästä kuuntelemaan. Alle 10 rvk ultra tehdään yleensä vaginallisesti. Tällöin saadaan tarkempi näkymä kohtuun kuin vatsanpeitteiden päältä. Alkuraskauden ultraäänessä ei vielä tarkastella sikiön rakennetta tarkemmin vaan keskitytään tarkastelemaan sykettä, sikiöiden lukumäärä ja sikiön kiinnittymistä. Jos alkuraskauden ultrassa ilmenee jokin poikkeavuus, ohjaan käymään llääkärissä.

Keskiraskauden ultraäänitutkimus (13-26 rvk)

Raskausviikon 12 jälkeen olet tervetullut keskiraskauden ultraan. Usein on mukavaa nähdä miten vauva muuttuu raskauden aikana, vaikka varsinaista huolta ei olisikaan. Tässä vaiheessa vauva vaihtaa asentoaan vielä vilkkaasti ja sitä on mukava seurata monitorilta. Joskus vauvalla menee peukalo suuhun ja toisinaan vanhemmat saattavat nähdä miten vauvan varpaat saattavat olla notkeasti otsassa kiinni. Ultraäänitutkimuksessa voidaan myös vilkaista vanhemman halutessa vauvan sukupuoli noin raskausviikosta 16 eteenpäin. Vauvan sukupuolen näkyminen riippuu vauvan asennosta kohdussa ja saattaa välillä vaatia kärsivällisyyttä ja odottelua. Täyttä varmuutta ei voida vauvan sukupuolesta ikinä antaa. Useimmiten kuitenkin sukupuoli pystytään todentamaan keskiraskauden ultraäänessä. Jos vanhemmat haluavat pitää vauvan sukupuolen salassa toivon, että se mainitaan ennen tutkimuksen aloittamista. Vauvan painoarvio tehdään tutkimuksen yhteydessä. Painoarvioon tarvitaan kolme mittaa päälaelta etäisyys korvasta korvaan, vartalon ympärys aina noin navan kohdalta sekä reisiluun pituus. Näistä lasketaan arvio vauvan painosta. Ultraäänessä voidaan nähdä napanuora sekä istukan sijainti.

Ultraääni- tutkimuksilla ei korvata rakenneultraa, joka tehdään raskauden puolessa välissä. Rakenneultrat eivät kuulu Kauniin odotuksen palveluihin. Muiden ultrien tarkoitus on täydentää vauvaan tutustumista muilla raskausviikoilla. Jos sikiössä havaitaan epäily poikkeamasta, ohjataan äiti lääkärille. Tämä tutkimus tehdään vatsan päältä. Kysymyksille on jätetty aikaa. Kaikilla vastaanottokäynneillä voitte puhua mieltä askarruttavista aiheista ja teidät otetaan huomioon perheenä.

Loppuraskauden ultra (27-40 rvk)

Loppuraskaudessa vauvan painoarvio ja vauvan asento ovat tärkeimmät syyt tutkimukselle. Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että vain halu nähdä kaiken olevan hyvin ja nähdä vauvan hellyyttävä touhuilu on hyvä syy tulla ultraääneen. Samalla voimme keskustella lähestyvästä synnytyksestä ja siihen liittyvistä mahdollisista kysymyksistä.

3-4 D ultraääni (22-28 rvk)

3-4 D ultraäänitutkimus on mukava tapa tutustua uuteen perheenjäseneen vaikka koko perheen voimin. Vauva touhuilee ja ilmeilee vatsassa ja usein tutkimuksissa kuuleekin kommentteja vauvan tutuista piirteistä. Kaikki mahdollinen kuvamateriaali tallennetaan muistitikulle. Tallenteeseen otetaan mahdollisuuksien mukaan sekä liikkuvaa kuvaa, että pysäytyskuvia. Myös niin sanottua 5D-taltiointia voidaan ottaa, joka tarkoittaa näkymää, jossa ihon väri on mahdollisimman lähellä luonnollista. Kuvauksiin varataan noin 45min - 1h, jolloin vauvalla on mahdollisuus vaihtaa asentoa jos kuvakulma on alkuun hankala. Ennen tutkimusta äidin voi olla hyvä syödä jotain sillä se usein aktivoi vauvaa. Aina vauvan kasvoista ei kuitenkaan saada kuvia sillä vauva saattaa pitää kasvojaan painettuna istukkaan tai kohdunseinämään. Myös raajat tai napanuora saattavat peittää vauvan kasvot. Jos aikataulut sallivat uuden yrityksen, voimme varata uuden n.30 min ajan maksutta, jossa keskitytään vain vauvan kuvaamiseen. 3-4 D ultrassa voidaan halutessa tehdä myös vauvan painoarvio.

Kätilön Vastaanotto

Kätilön vastaanotolla voitte valmistautua lähestyvään synnytykseen, saada apua vastasyntyneen käsittelyyn tai neuvoja imetyksen sujumiseen. Kaikki tapaamiset, joko vastaanotolla tai kotonanne toteutetaan toiveidenne mukaan yksilöllisesti.